Najczęstsze błędy początkujących na WordPress

 

Najczęstsze błędy WordPress

Tworząc bloga lub stronę internetową na WordPress musimy myśleć o kilku rzeczach naraz. Natłok myśli, problemów i niepewności powoduje, że popełniamy błędy. Nie jest to nic dziwnego, ponieważ nikt z nas nie jest doskonały. Najważniejsze w tym wszystkim jest to, by nie popełniać jednego błędu dwa razy, wyciągać wnioski oraz słuchać rad osób bardziej doświadczonych. Najlepszym sposobem na usprawnienie całego procesu jest jednak przeczytanie listy najczęstszych błędów początkujących.

najczestsze bledy poczatkujacych wordpress

 

WordPress jest świetnym systemem dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z budowaniem witryn internetowych. Nie wymaga on bowiem znajomości języków programowania, jest przyjazny dla SEO i stosunkowo intuicyjny. Mimo tego istnieje kilka błędów, które popełnia prawie każdy początkujący na WordPressie.

Na naszym blogu przez ostatnie lata pomogliśmy dziesiątkom tysięcy Internautów w zakresie zarządzania hostingiem, naprawy błędów czy obsługi witryn internetowych. Nauczyliśmy ich wielu rzeczy, ale sami też nauczyliśmy się wiele. Dzisiaj nadszedł ten dzień, w którym zestawiliśmy najważniejsze problemy, o których każdy początkujący powinien pamiętać.

W tym artykule przedstawimy najczęstsze błędy WordPress dla początkujących użytkowników. Mamy nadzieję, że posłuży on jako sprawdzone źródło i odpowiedź, o czym pamiętać i czego unikać na WordPressie.

 

Oto 10 najpopularniejszych błędów wśród użytkowników WordPress:

 

1. Wybór niewłaściwej platformy WordPress

Wybór niewłaściwej platformy jest najczęściej popełnianym błędem wśród początkujących. Nie wiedzą oni, że WordPress jest podzielony na dwie ‘części’ – WordPress.org i WordPress.com.

blad - wybor platformy wordpress

 

Jeżeli dopiero rozpoczynamy, niezwykle ważne jest zrozumienie różnic pomiędzy nimi:

  • WordPress.org to w pełni darmowe oprogramowanie open-source. Aby stworzyć na nim stronę, musisz zakupić hosting. Na samym początku wydaje się trudny, ale z biegiem czasu wszystko staje się bardzo proste. Co więcej, mamy pełną kontrolę nad plikami naszej strony.
  • WordPress.com to usługa hostingowa odpowiednia dla małych, osobistych stron internetowych. Wymaga od nas rocznej opłaty, ale zdejmuje obowiązek zakupu oddzielnego hostingu. Niestety, na niektóre kwestie nie mamy wpływu.

Obie wersje mają swoje wady i zalety, co czyni podjęcie odpowiedniego wyboru trudnym. Na bazie naszego doświadczenia, zalecamy wybranie WordPress.org – tak by nasza strona zawsze była „nasza”.

Rozwiązanie: Przenieś dotychczasową stronę z WordPress.com i zainstaluj ją na systemie WordPress.org. Postawienie na hosting z instalatorem aplikacji ułatwi Ci zadanie, ponieważ zainstaluje system w 30 sekund za Ciebie.

 

 

2. Niestworzenie motywu potomnego

Podczas pierwszej instalacji systemu WordPress, otrzymujemy jeden z 3 domyślnych motywów. Najczęściej nie odpowiadają one naszym potrzebom, co sprawia, że szukamy nowego szablonu.

blad - motyw potomny wordpress

 

W większości przypadków wygląda to tak, że jako początkujący, znajdujemy nowy motyw, instalujemy go i rozpoczynamy szybką edycję niektórych elementów. Przed rozpoczęciem tego rodzaju prac powinniśmy stworzyć WordPress child-theme, czyli motyw potomny.

Korzystając z childtheme, zyskujemy gwarancję, że wprowadzone w nim zmiany nie zostaną zresetowane w trakcie aktualizacji motywu.

Rozwiązanie: Najpierw przeczytaj, jak stworzyć motyw potomny, a następnie dodaj go w swojej witrynie. Przed kolejną aktualizacją, przenieś wprowadzone wcześniej zmiany do wspomnianego motywu.

Warto wiedzieć: Jeśli nie będziesz chciał już na samym początku bawić się w takie rzeczy, zawsze możesz rozważyć instalację tej wtyczki. Pomoże Ci ona w automatycznej konfiguracji motywu potomnego.

 

 

3. Korzystanie z domyślnej struktury URL

Kolejnym często popełnianym błędem przez początkujących na WordPress jest brak zmiany struktury URL. Warto o tym pomyśleć już na samym początku, jako że adresy URL powinny być trwałe. To znaczy, że po ich ustawieniu nie powinieneś ich dalej zmieniać.

blad - struktura url wordpress

 

Ani wyszukiwarka, ani użytkownicy nie będą zachwyceni widokiem strony, której adres wygląda mniej więcej tak: przykladowastrona.pl/?p=154. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że Internauci nie klikną w taki link, ponieważ nie wiedzą, co się za nim znajduje i czy strona jest zaufana.

Przyjazna struktura URL na WordPressie nie tylko pomoże nam uzyskać wyższe pozycje w wyszukiwarce, ale też pokaże użytkownikom nasz profesjonalizm. Nie zapominajmy więc o jej dostosowaniu od razu po instalacji systemu. Możemy to zrobić w panelu administracyjnym WordPress.

Rozwiązanie: Zaloguj się do panelu administracyjnego WordPress (/wp-admin/), kliknij w „Ustawienia” i przejdź do „Bezpośrednie odnośniki”. Następnie wybierz piątą opcję „Nazwa wpisu” i zapisz zmiany.

Warto wiedzieć: Jeżeli zapomnieliśmy o zmianie struktury URL na samym początku i wykonujemy ją po fakcie, powinniśmy ustawić przekierowanie 301, by zachować wyniki SEO.

 

 

4. Ignorowanie optymalizacji WordPress

Jednym z najgorszych błędów popełnianych przez nowicjuszy WordPress jest ignorowanie szybkości strony. Poprawna optymalizacja witryny zadba o lepsze doświadczenie użytkownika i szybciej ładujące się zasoby.

blad - optymalizacja strony wordpress

 

Im dalej w las, tym większe rozmiary ma nasza witryna. Aby zapobiec nadmiernemu zużyciu dysku, warto już od samego początku starać się, by ten rozmiar zmniejszyć. Nie zapominajmy więc o takich kwestiach jak optymalizacja zdjęć na WordPress czy optymalizacja bazy danych.

Zainstalowanie wtyczki cachującej również nie będzie złym pomysłem. Buforowanie stron z pomocą pamięci podręcznej cache jest bowiem idealnym sposobem na maksymalne przyśpieszenie naszej witryny. Dzięki temu, zarówno nasi czytelnicy, jak i wyszukiwarka, będą zadowoleni.

Rozwiązanie: Zainstaluj wtyczkę pamięci podręczną, np. LiteSpeed Cache, a następnie poświęć kilka minut na wykonanie optymalizacji swojej witryny, tak by zajmowała mniej miejsca i ładowała się szybciej.

 

 

5. Niezwracanie uwagi na SEO

Wielu użytkowników WordPress popełnia kardynalny błąd i zapomina o korzyściach płynących z SEO. Niektórzy całkowicie je ignorują, podczas gdy inni robią je bez przekonania. Poprawna optymalizacja SEO w dużym stopniu pomaga nam zajmować wyższe pozycje w wyszukiwarce.

blad - wordpress seo

 

Wyszukiwarki są najlepszym i największym źródłem bezpłatnego ruchu organicznego. Dzięki nim możemy uzyskać nowych klientów czy czytelników zupełnie za darmo. Niewykorzystywanie takiej szansy może się obrócić przeciwko nam.

Ogromnym ułatwieniem na WordPressie są gotowe pluginy, które wykonują sporą część pracy za nas. Dlatego też korzystanie z takich wtyczek, pozwala nam skupić się w pełni na tworzeniu nowej treści, wyszukiwaniu słów kluczowych i innych kwestiach związanych z SEO.

Oczywiście, warto mieć na uwadze, że proces pozycjonowania jest niezwykle trudnym i czasochłonnym procesem, który nigdy się nie kończy, a pierwsze rezultaty na naszej nowej stronie zobaczymy dopiero po kilku miesiącach.

Rozwiązanie: Rozpocznij swoją edukację na temat optymalizacji oraz pozycjonowania, a potem zdecyduj się na instalację wtyczki SEO dla WordPress.

Warto wiedzieć: Aby ułatwić SEO naszym czytelnikom, stworzyliśmy kilka poradników na ten temat. Jeśli nie wiesz, czym są słowa kluczowe albo image SEO, już za chwilkę będziesz wiedział!

 

 

6. Nieskonfigurowanie Google Analytics i Search Console

Zbieranie danych o naszej witrynie jest bardzo ważne przy planowaniu strategii rozwoju naszej marki. Jednym z kolejnych najczęściej popełnianych błędów WordPress jest niedodanie kodów Google Analytics i Google Search Console.

google analytics i search console wordpress - blad

 

Wykonanie powyższej czynności zajmie nam nie więcej niż 10 minut, a udostępni nam cenne informacje na temat naszej strony.

Z WordPress Google Analytics dowiemy się z nich, kim są nasi użytkownicy, ile odsłon generują w miesiącu albo jakie strony są przez nich najczęściej odwiedzane. Natomiast poprawne ustawienie Google Search Console objaśni nam jakie słowa kluczowe zdobyliśmy albo jaki ruch generuje wyszukiwarka.

Rozwiązanie: Dodaj kod śledzenia Google Analytics oraz wykonaj weryfikację witryny w Google Search Console, aby zdobyć szereg danych powiązanych z Twoim internetowym dobytkiem.

 

 

7. Posiadanie zbyt wielu wtyczkek

W repozytorium WordPress dostępnych jest blisko 60 tys. wtyczek, co czyni go ogromnym źródłem zasobów dla każdego WordPressowego amatora. O ile kuszącym jest instalowanie nowej wtyczki dla każdego nowego elementu czy w celu rozwiązania każdego nowego problemu, nie powinniśmy tego robić.

blad - duzo wtyczek wordpress

 

Jeśli będziemy mieli dużo wtyczek, będziemy musieli poświęcić więcej czasu na aktualizacje. Zwiększymy też ryzyko ewentualnych błędów w witrynie i sprawimy, że gdy wystąpią, ich przyczyna będzie o wiele trudniejsza do znalezienia. Nie mówiąc już o potencjalnych zagrożeniach wynikające z niezabezpieczonych lub niezaufanych pluginów.

Nie popadajmy w skrajność i nie usuwajmy nagle wszystkich wtyczek, by osiągnąć magiczną liczbę 5 zainstalowanych pluginów. Po prostu miejmy na uwadze, że ich im więcej, tym większe zagrożenie i wolniejsza strona. Celujemy w posiadanie maksymalnie 10-15 wtyczek.

Rozwiązanie: Przeszukaj listę zainstalowanych wtyczek w celu znalezienia tych zbędnych, nieaktywnych lub mogących zostać zastąpionych. Staraj się zawsze posiadać jak najmniej pluginów.

 

 

8. Używanie domyślnego favicon

Favicon może się wydawać jedynie małą ikoną strony w oknie przeglądarki, ale tak naprawdę jest dowodem tożsamości naszej witryny. WordPressowi początkujący często o nim zapominają i korzystają z domyślnego faviconu lub tego ustawionego przez ich motyw.

blad - standardowy favicon wordpress

 

Aby wyglądać bardziej profesjonalnie, powinniśmy zmienić standardową ikonę w coś własnego. Możemy to zrobić albo samodzielnie – z użyciem Photoshopa, albo korzystając z darmowych generatorów online.

Co więcej, nasza niestandardowa ikona wyróżni naszą witrynę i uczyni ją rozpoznawalną. Warto mieć tutaj na uwadze, że spora część Internautów otwiera dużo kart. To sprawia, że tytuły witryn stają się niewidoczne, a na pasku widnieją same favicony.

Rozwiązanie: Najpierw poznaj sposoby, jak dodać favicon, a następnie zastanów się, jaka ikona pasuje do Twojej witryny. Stwórz ją i dodaj wchodząc w „Wygląd” i klikając „Dostosuj”.

 

 

9. Niewykonywanie kopii zapasowych

Niewykonywanie kopii zapasowych WordPress może prowadzić do stracenia wszystkiego, co stworzyliśmy, np. w wyniku ataku hakerskiego. Jeżeli nie chcemy zostać na lodzie, powinniśmy upewnić się, czy aby na pewno posiadamy aktualne kopie zapasowe naszej witryny.

blad - wordpress kopia zapasowa

 

Większość firm hostingowych (w tym JCHost.pl) wykonuje za nas automatyczne kopie zapasowe. Niektórzy z nich (w tym JCHost.pl) pomogą nam nawet przywrócić naszą witrynę, jeżeli coś się stanie.

Mówi się jednak, że w technologii nic nie jest pewne, dlatego zawsze warto pobrać backup na nasz komputer. Dzięki takiemu podejściu, niezależnie co by się nie stało, zawsze będziemy mieli wszystko zapisane (no chyba, że sformatujemy dysk).

Rozwiązanie: Zaloguj się do swojego panelu hostingowego i włącz automatyczne wykonywanie kopii zapasowych. Jeśli jest to niemożliwe, zadbaj o wykonywanie takiej kopii samodzielnie przynajmniej raz w tygodniu.

Sprawdź najszybszy na rynku hosting WordPress oraz hosting Ecommerce.

 

 

10. Nieusuwanie zawartości demonstracyjnej WordPress

Wiele użytkowników WordPress nie usuwa domyślnej zawartości (demo) zaraz po instalacji systemu. Obejmuje to najczęściej przykładową stronę –  post zatytułowany „Hello World!” wraz z przykładowym komentarzem. Jeśli jeszcze tego nie zrobiliśmy, czas to zmienić!

blad - demo wordpress

 

Nieusunięcie treści demonstracyjnej umożliwia wyszukiwarkom jej znalezienie i indeksowanie. Byłoby to oczywiście dobre, gdyby nie fakt, że ta zawartość będzie uznawana za kopię. Otóż, gdy spróbujemy wpisać pierwsze dwa zdania strony demo („Welcome to WordPress. This is your first post.”) w wyszukiwarce, ujrzymy że jest ona dostępna na blisko 8 mln stron.

Poza kwestią indeksowania w wyszukiwarce, post demonstracyjny wygląda po prostu nieprofesjonalnie i nie wnosi nic nowego dla naszych czytelników. Po co więc ma zajmować nam miejsce?

Rozwiązanie: Przejdź do listy postów w panelu admina, znajdź wpis „Hello world!”, a następnie zaznacz go i usuń.

 

 

 

Podsumowanie

Nikt nie zaprzeczy, że wielu nowicjuszy popełnia sporo błędów już na samym początku swojej przygody z WordPressem. Nic w tym złego! Najważniejsze jest to, by nie popełniać tego samego błędu dwa razy oraz słuchać pomocnych rad od innych użytkowników.

Chcielibyśmy, aby powyższe najczęściej popełniane błędy początkujących na WordPress były bazą dla kolejnych amatorów, z której mogą dowiedzieć się, o jakich rzeczach muszą pamiętać i czego powinni unikać.

 

 

 

Odbieramy telefony, odpisujemy na maile, nie ukrywamy kosztów, a dodatkowo oferujemy najszybsze pakiety hostingowe na rynku. Uważasz, że to zwroty marketingowe? Sprawdź sam/a!

Jeśli nie będziesz zadowolony/a, zwrócimy Ci pieniądze.
Twoje strony i sklepy przeniesiemy za darmo!

Hosting WordPressHosting Magento

Jeżeli masz jakiekolwiek pytania, skontaktuj się z nami! Kliknij tutaj.

Chcesz dowiedzieć się o nas trochę więcej? Przejdź na stronę JCHost.pl.

Daj znać znajomym!